Alowa beste Geluidsman/vrouw of geluidstechieker in spee.
Daar ik zelf in mijn beginjaren, heel lang geleden, nogal wat moeite heb moeten doen om aan kennis en kunde te kunnen geraken om geluidstechieker te worden en ik een groot hart heb voor degenen die ook het vak van geluidstechniek willen leren, heb deze pagina opgezet met vele nuttige links en tips om de nodige basiskennis te kunnen vergaren.
Ik zeg nogmaals basiskennis en de nodige tricks of the trade die heel erg nuttig kan zijn om een fatsoenlijk geluidje neer te kunnen zetten in een live-mix situatie, maar ook de diverse gebruiken en technieken waarmee men in een opnamestudio uit de voeten kan.
Er zijn diverse Links/URL's en tips op deze site vinden waarin diverse technieken zoals microfoonkeuze en plaatsing, de Gainstruktuur van een mengtafel en het gebruik van Effect-apparatuur zoals compressor/limiter en Galmbakken enzovoorts
Helaas is niet alles in het Nederlands, omdat er handige links naar goede site geplaatst zijn die verwijzen naar Duitse Engelse of Amerikaanse sites en boekwerken waar men het een en ander kan lezen en leren. Veel Plezier in het worden van ggeluidstechieker ook wel audio-engineer genoemd in het Engels of Tontechniker of beschallungstechniker in het Duits
Ikzelf heb ook het een en ander geleerd door veel te lezen in magazines zoals Sound-on-Sound, de EQ en Mix-Magazine, en had ook jarenlang een Abbo op de Music-Maker waaruit je veel kon leren over diverse instrumenten en de tips en trucs van en voor muzikanten, die natuurlijk ook erg nuttig zijn om te weten voor een geluidstechneut.
Heb nog het een en ander bewaard en zal ik inscannen zodat jullie ook kunnen lezen wat mij tot een goede geluidstechieker heeft gemaakt. alhoewel ik nog elke dag wel wat bijleer.
Een respectabel Audio-Engineer en Leermeester op de S.A.E, begon de allereerste les met '' if you wanna be an audio-engineer.... READ THE FUCKING MANUAL.....ALL OF THEM !!!!.
En toendertijd was het een stuk moeilijker om aan gebruiksaanwijzingen van mengtafekls en radnapparatuur te komen dan nu met het uitgebreide internet dat toen nog in de kinderschoenen stond. Zo heb ik ooit 240 Dollar betaald voor de manual van een NEVE VR en een AMEK2800 desk om de structuur en gebruik goed te kunnen lerne, want dat waren in die tijd de standaard mixingdesks in de grote studio's.
En op de School of Audio Engineering ( S.A.E. ) had men toen een Otari 24 MTR en de Soundtracs JADE in de studioruimte staan om het een ander op te leren .Dat was wel een fijne tafel, maar de oude Amek klonk voor mij toch net iets lekkerderder. En voor de technieken van Live-Mixing heb ik in de jaren 90 veel geleerd van een zeer beroemde goede techneut uit de Maas en Waal en natuurlijk van mijn eigen gigs.
Ook vind je op deze site zoveel mogelijk links/URL's naar goede sites, magazines, artikelen over diverse technieken onder andere over de keuze en het gebruik van microfoons en effectapparatuur, maar ook naar Video's en Blogs van diverse goede audio-engineers die het soms beter kunnen uitleggen dan ikkuh zei de gek ;-)
OkieDokie. nou dan veel leer en lees en kijk -plezier en nog veel meer plezier in het worden c.q. zijn van een goede geluidtecknieker M/V ( aan dat X-gekkigheidje doen we niet)