Informatie ivm met gebruik standaards en Gitaren die behandeld zijn met Nitro-lack

Nitro lak en Gitaarstandaard

"Is het ook geschikt voor nitrolak?" is waarschijnlijk de meest gestelde vraag over gitaarstandaards enverwijst naar de rubberen of schuimvulling van de nekvork en lichaamsondersteuning.

Nitrocelluloselak is begin jaren 20 ontwikkeld en op bijna alle instrumenten gebruikt
die tegenwoordig in de categorie "Vintage" vallen. Moderne nitrolak verschilt in milieu en
Arbeidsbeschermingswetten en verschillen sterk van de originele vroegere composities. Beide bevatten oplosmiddelen die o.a. met uv-stralen, zweet en de weekmakers in de schuimstof-bekleding van Gitaarstandaards kunnen reageren. Het is praktisch onmogelijk om hun chemische reacties met nitrocelluloselak  te voorzien en kunnen echter ernstige lakschade veroorzaken, b.v. Verkleuring.

Tegenwoordig worden polyurethaan en polyester voornamelijk gebruikt om gitaren te schilderen, er wordt een groot aantal zeer verschillende composities gebruikt. Lees meer in de begeleidende documenten of bij de fabrikant van uw gitaar welke lak is gebruikt voor het instrument.

De meeste gitaarstandaards zijn geschikt voor instrumenten met een nitro-afwerking, zoals die er nu is. Er wordt een groot aantal zeer verschillende composities gebruikt en voor de zekerheid raden we u aan om de foam pads van uw gitaarstandaard met SCHONE 
Katoenen stof te omwikkelen, dit voorkomt direct contact met de lak van je instrument.